B12 INJECTIE

Alle zorg

Afspraak maken?

088-2332 500

Downloads

Lees onze brochures voor meer informatie

Vitamine B12

Vitamine B12, ook wel cobalamine genoemd is noodzakelijk voor het goed functioneren van ons lichaam. Het is een groep van wateroplosbare vitaminen. Ze spelen een belangrijke rol in de stofwisseling binnen ons lichaam, de DNA-synthese en metabolisatie van vetzuren en aminozuren. Denk aan de aanmaak van rode bloedcellen, ijzer en ook bij het herstel van weefsels in het hele lichaam. Een tekort aan de vitamine kan verschillende oorzaken hebben. Een voorbeeld hiervan is het hebben van een ijzertekort, wat vaak voorkomt bij mensen die geen of weinig dierlijke producten nemen. De tekorten aan ijzer en/of foliumzuur kunnen al de opname van B12 verminderen of een vitamine B12 tekort maskeren. Op weefselniveau kunnen er ook afwijkingen zijn waardoor de vitamine niet goed wordt opgenomen.

De opname in het lichaam is afhankelijk van een ingewikkeld mechanisme waarbij B12 eerst in de maag aan een factor wordt gekoppeld, aangemaakt door specifiek type maagcellen, voordat het in de dunne darm kan worden opgenomen in het bloed. Je zou zeggen, hoe verzin je zo’n complex geheel? Blijkbaar is B12 als chemische stof te complex om zonder meer in ons lichaam te worden opgenomen.

Wanneer heb ik een tekort aan vitamine B12?

Bij ondervoeding of een verstoorde darmflora kan er al een tekort ontstaan, maar ook bij een:

FAQ

Een injectie B12 kost 39,95

Overdosering met B12 is niet mogelijk. Zelfs de gezondheidsraad komt niet met een bovengrens voor inname.

In de praktijk denkt men vaak dat een standaard onderhoudsdosering zoals opgesteld volgens het farmacotherapeutisch kompas of op een bijsluiter voldoende is. Helaas is dit nog nooit effectief wetenschappelijk getoetst. Wat bij de een werkt, werkt niet bij de ander.

Je wilt immers niet dat na het verdwijnen van de klachten, deze na verloop van tijd weer terugkomen. Gezien de ernst van de ziekte zou dit niet wenselijk zijn.

Vitamine B12 zit ook in ons dagelijks voedsel. Bij normaal gebruik zal het daarom geen bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen bij injecties zijn de volgende:

 

SOMS              (3 op de 10 mensen)

  • Pijn op de injectieplaats

Bij een gevoelige huid of als je snel blauw wordt kan je een blauwe plek of een kleine bloeduitstorting kunnen tegenkomen op de injectieplaats

 

ZELDEN           (1 op de 100 mensen)

  • Hoofdpijn
  • Huidontstekingen met acne-vorming, met name in het gezicht en op de romp

 

ZEER ZELDEN  (1 op de 1000 mensen)

  • Anafylactische shock, dit kan zijn onder andere een opgezwollen gezicht of jeuk. Een anafylactische shock kan gelijk of binnen een uur na aanraking met een allergeen ontstaan. Het is belangrijk om hierbij snel te handelen, het inspuiten van adrenaline of het raadplegen van een arts

Wanneer de kliniek voor u moeilijk te bereiken is kunnen wij bij u thuis komen om de injectie toedienen.

Neem contact met ons op en vertel wat uw persoonlijke situatie is, dan zoeken we gezamenlijk naar een oplossing voor u. Tijdens dit gesprek wordt u ook op de hoogte gebracht van eventuele extra kosten.

Helaas is de B12 zoals andere vitamine uit het basispakket van verzekeraars geschrapt en kunnen de kosten niet vergoed worden.

Stel uw vraag!